Asociația ”Toti copiii sunt copii” are ca scop oferirea de terapii esențiale dezvoltării copiilor cu dizabilități neuromotorii, tulburări emoționale sau de neurodezvoltare. Cum recunoaștem tulburările de neurodezvoltare la copii, astfel încât aceștia să poată beneficia de îmbunătățirea calității vieții într-un termen cât mai scurt. În baza experienței bogate din domeniu a terapeuților și colaboratorilor asociației, dar și cu aportul voluntarilor care activează în centrul nostru de zi, folosind metode de recuperare eficiente, acești copii au astfel o șansă reală de reabilitare și de integrare/reintegrare în societate.
În cadrul Asociației desfășurăm următoarele activități:
- Informare și consiliere socială–informare asupra serviciilor oferite, a drepturilor și obligațiilor beneficiarilor și reprezentanților legali ai acestora, diagnoză socială, elaborarea planului individualizat de intervenție, îndrumarea către alte servicii atunci când este cazul, consiliere socială și suportivă pentru, management de caz.
- Fiziokinetoterapie-în baza evaluării inițiale fiziokinetoterapeutul va realiza un plan individualizat de recuperare/reabilitare funcțională pentru fiecare beneficiar în parte. Obiectivele principale ale activității pot fi: Tonifiere musculară, reducerea hipertoniei, scăderea spasticității sau a spasmelor intermitente, astfel încât mișcările să se facă fără efort deosebit; Schimbarea și îmbunătățirea posturii normale; Refacerea și creșterea mobilității articulare; Tonifierea musculaturii paravertebrale și a centurilor scapulare, pelvine; Eliminarea sincineziilor; Reeducarea verticalităţii şi a mecanismelor controlului motor, a stabilităţii şi a echilibrului; Tonifiere musculară ortostatica + bolta plantara; Reeducarea prehensiunii, coordonării și a echilibrului; Reeducarea și coordonarea mersului; Stimulare proprioceptivă prin metode și tehnici de facilitare neuromusculară proprioceptiva (Kabat, Bobath, etc.); Întărirea aparatului mio-artro-kinetic; Stimularea mișcării active voluntare; Combaterea apariției contracturilor musculare și diformităților articulare; Prevenirea actului chirurgical; Renunţarea treptată la coordonările paliative.
- Psihopedagogie specială–terapeutul va analiza creșterea, dezvoltarea copiilor și interacțiunea acestuia cu mediul prin activități zilnice. De asemenea, terapeutul va colecta informații clare din viața copilul, pentru a vedea cum interacționează acesta în mediul sau, astfel încât să poată evalua corect și dezvolta un plan de terapie personalizat. Obiectivele principale ale activității: Activități de evaluare/reevaluare a dezvoltării copilului (evaluare/reevaluare psihopedagogică); Activităţi de dezvoltare, compensare/ameliorare; Activități de asistență metodologică; Activități de prevenire a unor eventuale dificultăți de dezvoltare și/sau implicare/participare a copiilor/elevilor în procesul educațional (asistențe în cadrul activităților/lecțiilor, observări în cadrul activităților neformale, discuții cu cadrele didactice, cu părinții).
- Recreere și socializare- activități recreative de petrecere a timpului liber, activități culturale și de socializare, organizarea unor mici petreceri, zile onomastice, evenimente speciale, plimbări, excursii – vizează prevenirea izolării și marginalizării psihosociale, dezvoltarea/antrenarea deprinderilor de comunicare interpersonală (stimularea comunicării și deprinderilor de ascultare activă și empatică, gestionarea conflictelor, acceptarea și respectarea celorlalți, dezvoltarea asertivității), dezvoltarea sentimentului de apartenență și a celui de întrajutorare, integrarea în grup a beneficiarilor. Activitățile vor fi planificate și realizate lunar în funcție de disponibilitatea beneficiarilor.
Asociația este subvenționată în condițiile Legii nr. 43/1998 de către Consiliul Local al Municipilui Brașov pentru serviciile de asistență socială acordate în cadrul Centrului de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități. Nivelul subvenției per beneficiar este de 800 lei, conform H.C. L. Nr. 72/12.02.2024.
Este acordată lunar și utilizată pentru următoarele categorii de cheltuieli:
1. Cheltuieli de personal, pentru personalul de specialitate și asistență, respectiv personalul de specialitate auxiliar;
2. Cheltuieli de întreținere și gospodărire, iluminat, apa, canal, salubrizare, poștă, telefon și internet.
Asociația “Toți Copiii Sunt Copii” invită comunitatea brașoveană să se implice și să ofere sprijin prin donații, voluntariat sau participarea la evenimentele organizate pentru strângerea de fonduri în susținerea copiilor cu dizabilități.
Pentru mai multe informații despre serviciile oferite și modalități de implicare, vă rugăm să contactați asociația la adresa de email office@centruldezibrasov.ro sau la numărul de telefon 0771608320.